Ειδήσεις: Τελευταίες Ειδήσεις

Ο Πρόεδρος και το Διοικητικό Συμβούλιο της ΕΛΤΕΕ Ηρακλείου σας καλωσορίζουν στη νέα ιστοσελίδα μας. Οι παρατηρήσεις σας καθώς και κάθε πρότασή σας για βελτίωση είναι καλοδεχούμενες. Είμαστε και στο FACEBOOK: ΕΛΤΕΕ ΗΡΑΚΛΕΙΟΥ

Τετάρτη 12 Ιανουαρίου 2011

«Ψαλίδι» στους εισακτέους στις φετινές Πανελλαδικές Εξετάσεις


Μειώσεις σοκ στον αριθμό των εισακτέων, που ξεπερνούν σε ορισμένες περιπτώσεις ακόμη και το 50%, ετοιμάζονται να υποβάλουν οι διοικήσεις των ΑΕΙ-ΤΕΙ στο υπουργείο Παιδείας, σε μια προσπάθεια να «ανασάνουν» τα ιδρύματα από την πληθώρα των μετεγγραφών που δέχονται κάθε χρόνο, αλλά και γιατί δεν μπορούν να ανταποκριθούν στις οικονομικές τους υποχρεώσεις.
Είναι ενδεικτικό ότι το ΤΕΙ Πειραιά στην πρόταση που θα κάνει προς το υπουργείο θα ζητήσει... έναν φοιτητή σε κάθε τμήμα για το επόμενο ακαδημαϊκό έτος, καθώς αντιμετωπίζει σοβαρά οικονομικά προβλήματα και δεν μπορεί να πληρώσει ούτε το έκτακτο διδακτικό προσωπικό, το οποίο προχώρησε σε επίσχεση εργασίας. Ταυτόχρονα, πολλά τμήματα ιδρυμάτων σε ένδειξη διαμαρτυρίας δεν θα στείλουν εισήγηση, αφού ?όπως σημειώνουν... η γνώμη τους δεν λαμβάνεται υπόψη.
Το αίτημα σύσσωμης σχεδόν της πανεπιστημιακής κοινότητας για σημαντική μείωση στον αριθμό των εισακτέων δεν αφορά μόνο τις μετεγγραφές, αλλά και οικονομικά προβλήματα τα οποία συμβάλλουν στην πλημμελή εκπαίδευση των φοιτητών.
Αξίζει να επισημανθεί ότι η ηγεσία του υπουργείου Παιδείας έχει διαμηνύσει προς πάσα κατεύθυνση ότι φέτος θα εισακουστούν οι προτάσεις των ιδρυμάτων περισσότερο από κάθε άλλη χρονιά, με ό,τι αυτό συνεπάγεται βέβαια για τον αριθμό των εισακτέων που θα διαμορφωθεί για κάθε τμήμα, τον ανταγωνισμό των υποψηφίων και μακροπρόθεσμα ακόμη και τις βάσεις εισαγωγής. Μάλιστα στις 7 Ιανουαρίου έστειλε έγγραφο προς τα ΑΕΙ-ΤΕΙ της χώρας, ζητώντας να στείλουν τις προτάσεις τους σχετικά με τον αριθμό των εισακτέων αλλά και να τις τεκμηριώσουν.
Ηδη τα πρώτα δείγματα δείχνουν ότι οι διοικήσεις των ιδρυμάτων και οι πρόεδροι των τμημάτων που κάνουν τις εισηγήσεις ζητούν δραστική μείωση των εισακτέων που ξεπερνά και το 50%. Ενδεικτικό παράδειγμα, τμήμα του ΤΕΙ Χαλκίδας το οποίο δέχθηκε πέρυσι 250 εισακτέους ενώ προτείνει για φέτος την εισαγωγή μόλις 100.
Πρυτάνεις και πρόεδροι Τεχνολογικών Ιδρυμάτων καλούν το υπουργείο Παιδείας να σεβαστεί τις προτάσεις τους για το πόσους φοιτητές μπορούν να εκπαιδεύσουν, προσθέτοντας πως σε αντίθετη περίπτωση θα αποτελεί κατάφωρη παραβίαση της αυτοτέλειας των ιδρυμάτων. «Σε καμία περίπτωση δεν μπορούμε να πάρουμε παραπάνω σπουδαστές από πέρυσι. Εμείς θα ζητήσουμε περίπου 80 άτομα ανά τμήμα» συμπληρώνει ο πρόεδρος του ΤΕΙ Αθήνας Δημήτρης Νίνος.
Η μείωση στις χρηματοδοτήσεις των ιδρυμάτων είναι σοβαρός παράγοντας και συντελεί στην απροθυμία των ιδρυμάτων να εγγράψουν μεγάλο αριθμό φοιτητών. Για παράδειγμα στο ΤΕΙ Πειραιά την 1-10-2009 ο προϋπολογισμός πληρωμής ωρομίσθιου εκπαιδευτικού προσωπικού ήταν 6.500.000 ευρώ και σήμερα η τελική χρηματοδότηση ανέρχεται στα 4.972.500 ευρώ, δηλαδή οι χρηματοδοτήσεις μειώθηκαν κατά 1.527.500 ευρώ.
ΣΤΟ ΚΕΝΟ ΟΙ ΘΕΣΕΙΣ ΤΩΝ ΙΔΡΥΜΑΤΩΝ
Την τελευταία διετία Είχαν εισηγηθεί 26.672 λιγότερες θέσεις
Εκατοντάδες επιπλέον φοιτητές απ' όσους προτείνουν, δέχονται κάθε χρόνο τα περισσότερα ιδρύματα της χώρας. Είναι χαρακτηριστικό ότι μόνο τα δύο τελευταία χρόνια, τα πανεπιστήμια είχαν εισηγηθεί 26.672 λιγότερες θέσεις από αυτές που τελικά δόθηκαν. Το Αριστοτέλειο είχε ζητήσει 4.395 θέσεις και δόθηκαν 1.425 περισσότερες, φτάνοντας τις 5.820. Το Πανεπιστήμιο Αθηνών απορρόφησε επιπλέον 925 φοιτητές και το Πανεπιστήμιο Αιγαίου 750.
Σχετικά με τις φετινές προτάσεις των ιδρυμάτων, θα σταλούν στο υπουργείο μέχρι το τέλος του μήνα, αφού το σχετικό έγγραφο έφτασε στα ΑΕΙ-ΤΕΙ στις 7 Γενάρη. Η αντιπρύτανης του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου Τόνια Μοροπούλου, μιλώντας στο «Εθνος», τόνισε πως με βάση την απογραφή του 2009-10 στο ΕΜΠ, καταγράφηκε λόγω μετεγγραφών διπλάσιος αριθμός εισακτέων σε 5 από τις 9 σχολές συγκριτικά με αυτόν που δόθηκε από το υπουργείο.
«Στη σχολή Πολιτικών Μηχανικών δόθηκαν 118 θέσεις και μετά τις μετεγγραφές και τις κατατακτήριες φοίτησαν στο πρώτο έτος συνολικά 244.
Στη σχολή Μηχανολόγων από 110 αρχικούς εισακτέους, φοίτησαν 219». Η κ. Μοροπούλου αναφέρθηκε και στην αναλογία διδασκόντων προς διδασκόμενους στο ΕΜΠ αλλά και σε σχέση με τα διεθνή πρότυπα.
«Στη σχολή Πολιτικών Μηχανικών η αναλογία είναι 1 προς 27, στη σχολή Μηχανολόγων 1 προς 43, Ηλεκτρολόγων 1 προς 34, Αρχιτεκτόνων 1 προς 50 κ.λπ.». Αναφερόμενη στα διεθνή πρότυπα, είπε πως η αναλογία είναι 1 προς 10 έως 1 προς 15.
ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΑΣ
«Το υπουργείο να σεβαστεί τις προτάσεις μας»
«Για πολλά χρόνια τα ΑΕΙ και ειδικότερα το Πανεπιστήμιο Πατρών δεν εισακούεται όσον αφορά τον αριθμό των εισακτέων που προτείνει», τονίζει ο πρύτανης του Πανεπιστημίου Πατρών Γιώργος Παναγιωτάκης.
Οπως τονίζει στο «Εθνος», «σε όλες τις περιπτώσεις ο αριθμός των εισακτέων που ανακοινώνεται είναι από μεγαλύτερος έως πολύ μεγαλύτερος από την πρότασή μας». Ενδεικτικά αναφέρει το Τμήμα Φιλολογίας, το οποίο πέρυσι ζήτησε 80 άτομα, ενώ ο τελικός αριθμός των εισακτέων ήταν 250.
Αντίστοιχο παράδειγμα το Τμήμα Ιατρικής, όπου ο προτεινόμενος αριθμός ήταν 80, αυτός που δόθηκε έφτασε τους 150 και με τις μετεγγραφές ξεπέρασε τους 190.
«Σε ένδειξη διαμαρτυρίας πολλά από τα τμήματα του πανεπιστημίου αρνούνται να προτείνουν αριθμό εισακτέων προς το υπουργείο, καθώς πιστεύουν ότι η πρότασή τους δεν θα γίνει αποδεκτή».
«Εύχομαι το υπουργείο Παιδείας», καταλήγει ο πρύτανης, «να καταλάβει ότι ο μεγάλος αριθμός εισακτέων σε σχέση με τις δυνατότητες που έχει το κάθε τμήμα είναι σε βάρος της ποιότητας της προσφερόμενης εκπαίδευσης, να αναλογιστεί τις ευθύνες που του αναλογούν και να αρχίσει να σέβεται τη γνώμη των πανεπιστημίων».
ΝΙΚΟΛ. ΤΡΙΓΚΑ - Μ. ΝΙΒΟΛΙΑΝΙΤΗΣ
ΕΘΝΟΣ, 12/1/2011

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου