Ειδήσεις: Τελευταίες Ειδήσεις

Ο Πρόεδρος και το Διοικητικό Συμβούλιο της ΕΛΤΕΕ Ηρακλείου σας καλωσορίζουν στη νέα ιστοσελίδα μας. Οι παρατηρήσεις σας καθώς και κάθε πρότασή σας για βελτίωση είναι καλοδεχούμενες. Είμαστε και στο FACEBOOK: ΕΛΤΕΕ ΗΡΑΚΛΕΙΟΥ

Δευτέρα 27 Ιουνίου 2011

2η ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΜΕ ΤΟΝ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΟ ΔΙΕΥΘΥΝΤΗ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΜΕ ΘΕΜΑ ΤΟ ΚΤΗΡΙΑΚΟ ΣΤΗΝ Ε.Ε.

Σήμερα 27/6 και ώρα 11.00 πραγματοποιήθηκε σύσκεψη στο γραφείο του Περιφερειακού Διευθυντή εκπαίδευσης με θέμα το κτηριακό πρόβλημα στην Δευτεροβάθμια Επαγγελματική Εκπαίδευση. Η συνάντηση πραγματοποιήθηκε μετά από αίτημα της ΕΛΤΕΕ Ηρακλείου και είναι η δεύτερη κατα σειρά συνάντηση για αυτό το θέμα. Στην πρώτη συνάντηση ο Περιφερειακός Διευθυντής είχε δεσμευτεί για την αυτονομία της 1ης ΕΠΑ.Σ ως σχολική μονάδα και τη μετατροπή της σε Τεχνολογικό λύκειο (σύμφωνα με το υπό ψήφιση νομοσχέδιο) και αποφασίστηκε να συγκροτηθεί επιτροπή υπό τον Προϊστάμενο της Ε.Ε. για την ανεύρεση κτηρίου. Η επιτροπή αυτή συγκροτήθηκε (άτυπα) και κατέληξε να καταθέσει αίτημα στέγασης της 1ης ΕΠΑ.Σ σε χώρους του Πανεπιστημίου επί της Λεωφόρου Κνωσσού. Παρακάτω επισυνάπτονται τα έγγραφα της αίτησης που καταθέσαμε σε όλους τους αρμόδιους φορείς.
-ΔΙΑΒΙΒΑΣΤΙΚΟ ΕΓΓΡΑΦΟ
-ΠΡΟΤΑΣΗ ΤΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ
-ΕΓΓΡΑΦΟ-ΑΙΤΗΜΑ ΤΗΣ ΕΠΑ.Σ
-ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΣΤΗΡΙΞΗΣ ΤΟΥ ΑΙΤΗΜΑΤΟΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΛΤΕΕ 1
-ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΣΤΗΡΙΞΗΣ ΤΟΥ ΑΙΤΗΜΑΤΟΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΛΤΕΕ 2
Στην σημερινή σύσκεψη ζητήθηκε από την ΕΛΤΕΕ Ηρακλείου να παρευρίσκεται και ο Αντιδήμαρχος Παιδείας, κος Γιαλιτάκης, στον οποίο είχε κοινοποιηθεί το αίτημα στέγασης και είχε δεσμευτεί να βοηθήσει στην προώθηση του. Συζητήθηκε το θέμα εκτενώς και τόσο ο Περιφερειακός Διευθυντής όσο και ο Αντιδήμαρχος δεσμεύτηκαν να πράξουν από κοινού ώστε το αίτημα στέγασης να τύχει θετικής αντιμετώπισης και αν όχι να αναζητηθεί εναλλακτική λύση. Στην συνάντηση η ΕΛΤΕΕ Ηρακλείου κατέθεσε έγγραφο (Δομές και μαθητικό δυναμικό της Επαγγελματικής Εκπαίδευσης στο Δήμο Ηρακλείου) στον οποίο παρουσιάζεται η δυναμικότητα στέγασης των κτηρίων της Ε.Ε. σε σχέση με το μαθητικό της δυναμικό.

ΕΝΩΣΗ  ΛΕΙΤΟΥΡΓΩΝ                                                   
ΤΕΧΝΙΚΗΣ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΗΣ
ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ                                                                 
(Ε.Λ.Τ.Ε.Ε  ΗΡΑΚΛΕΙΟΥ)                                                                 
Ιτάνου 40  71407 Ηράκλειο Κρήτης
Κιν. Προέδρου: 6974312024
Ηράκλειο  24/6/2011
Α.Π. 248





 Προς:
  1. Περιφερειακό Διευθυντή Εκπαίδευσης Κρήτης
  2. Αντιδήμαρχο Παιδείας, Εθελοντισμού & Νεολαίας

Κοινοποίηση:
  • Προϊστάμενο γραφείου Ε.Ε.
Ηρακλείου
  • Διευθυντή Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Ηρακλείου
  • ΟΛΤΕΕ
  • Τοπικό τύπο






Θέμα: Δομές και μαθητικό δυναμικό της Επαγγελματικής Εκπαίδευσης στο Δήμο Ηρακλείου.

Παρακαλούμε να εξετάσετε με την απαραίτητη προσοχή τα παρακάτω στοιχεία και επισημάνσεις που αναδεικνύουν τη κατάσταση που βρίσκεται σήμερα η επαγγελματική εκπαίδευση, στο Δήμο Ηρακλείου, σε επίπεδο δομών και σε συνδυασμό με τις επιδιώξεις του Υπ. Παιδείας Δια Βίου Μάθησης & θρησκευμάτων περί αύξησης των μαθητών της επαγγελματικής εκπαίδευσης.


ΑΙΘΟΥΣΕΣ ΚΑΙ ΜΑΘΗΤΙΚΟ ΔΥΝΑΜΙΚΟ 
ΤΗΣ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΗΣ  ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ
ΣΤΟ ΔΗΜΟ ΗΡΑΚΛΕΙΟΥ





ΣΧΟΛΕΙΟ
ΑΡΙΘΜΟΣ ΑΙΘΟΥΣΩΝ
ΜΕΓΙΣΤΟΣ ΑΡΙΘΜΟΣ ΜΑΘΗΤΩΝ ΑΝΑ ΑΙΘΟΥΣΑ
ΜΕΓΙΣΤΟΣ ΑΡΙΘΜΟΣ ΜΑΘΗΤΩΝ ΑΝΑ ΚΤΗΡΙΟ
ΕΓΓΕΓΡΑΜΜΕΝΟΙ ΜΑΘΗΤΕΣ               2010-2011
1ο ΕΠΑΛ
14
25
350
280
2ο ΕΠΑΛ
12
25
300
360
3ο ΕΠΑΛ
11
25
275
275
8
17
136

5ο ΕΠΑΛ
13
25
325
480
6ο ΕΠΑΛ
17
25
425
580
3
12
36

ΕΠΑΣ
4
25
100
300
ΣΥΝΟΛΑ
1.947
2.275

ΑΝΑΜΕΝΟΜΕΝΗ ΑΥΞΗΣΗ ΜΑΘΗΤΩΝ
0%     !!!


ΣΥΝΟΛΟ ΜΑΘΗΤΩΝ        
2.275

ΑΝΑΓΚΕΣ ΓΙΑ ΣΤΕΓΑΣΗ ΜΑΘΗΤΩΝ
328



ΑΝΑΓΚΕΣ ΣΕ ΑΙΘΟΥΣΕΣ
13

Επισημάνσεις :
·         Το πρόβλημα στέγασης των 328 μαθητών όπως φαίνεται στο παραπάνω πίνακα τη χρονιά 2010-2011 αντιμετωπίστηκε:
1.       με τις τρείς λυόμενες αίθουσες του 5ου ΕΠΑ.Λ,
2.      τις δύο αίθουσες που δημιουργήθηκαν κλείνοντας διαδρόμους με γυψοσανίδα  στο 2ο όροφο του κτηρίου του 1ου ΕΠΑ.Λ
3.      και με τα θεωρητικά μαθήματα που έγιναν στους εργαστηριακούς χώρους του 1ου και 2ου ΣΕΚ, επιβαρύνοντας τη λειτουργία των σχολικών εργαστηριακών κέντρων.
·         Υπενθυμίσουμε ότι στους εργαστηριακούς χώρους των ΣΕΚ, σύμφωνα με την νομοθεσία, πραγματοποιούνται μόνο οι θεωρίες των μικτών μαθημάτων  και όχι τα θεωρητικά μαθήματα που πρέπει να διδάσκονται σε αίθουσες διδασκαλίας των σχολείων.
·         Τη σχολική χρονιά που πέρασε 2010-2011, στην Επαγγελματική Εκπαίδευση στο Ηράκλειο παρουσιάστηκε αύξηση 214 μαθητών ενώ στη Γενική Εκπαίδευση παρουσιάστηκε μείωση 149 μαθητών.
·         Κοινή πεποίθηση όλων είναι ότι με το νέο νομοσχέδιο για το Τεχνολογικό λύκειο θα έχουμε ακόμα μεγαλύτερη αύξηση των μαθητών που θα το επιλέξουν. Αυτός άλλωστε είναι και ο στόχος του Υπουργείου Παιδείας. 
·         Μια μικρή αύξηση 10%  των μαθητών της Επαγγελματικής Εκπαίδευσης θα απαιτήσει επιπλέον αίθουσες για 556 μαθητές (περίπου 22-23 αίθουσες). Ένα άλλο σχολείο δηλαδή.  Το ερώτημα είναι που θα στεγαστούν αυτοί οι μαθητές;
·         Μια αύξηση 20% των μαθητών θα απαιτήσει επιπλέον αίθουσες για 783 μαθητές.
·         Ένα πιθανό σενάριο για το Δήμο Ηρακλείου είναι, ότι με την υπάρχουσα κατάσταση, μη μπορώντας να στεγάσουμε τους μαθητές στα ΕΠΑΛ , να τους κατευθύνουμε προς τα γενικά λύκεια και έτσι να μην πραγματοποιηθεί ποτέ η πολυπόθητη και από το Υπουργείο Παιδείας αύξηση των μαθητών της Επαγγελματικής Εκπαίδευσης.
·         Το ποσοστό των μαθητών που επιλέγουν τα ΓΕΛ στον Δήμο Ηρακλείου είναι περίπου 70% έναντι 30% που επιλέγουν τα ΕΠΑ.Λ. Πρόθεση του Υπουργείου είναι τα ποσοστά αυτά να γίνουν 50%-50%. πράγμα ακατόρθωτο με την υπάρχουσα κατάσταση.
Η ΕΛΤΕΕ Ηρακλείου από τις αρχές του 2011 ζητά η ΕΠΑ.Σ Ηρακλείου να στεγαστεί αυτόνομη σε δικό της κτήριο. Έτσι, τα πρωινά Τεχνολογικά λύκεια στον Δήμο από 5 να γίνουν 6 (όπως ήταν και με το προηγούμενο σύστημα), ώστε να λυθεί το υπάρχον στεγαστικό πρόβλημα και να έχει η Επαγγελματική Εκπαίδευση τη δυνατότητα να ανταπεξέλθει σε πρώτη φάση σε μία αύξηση του μαθητικού δυναμικού.

Η ΕΛΤΕΕ Ηρακλείου μετά τη συνεργασία που είχε με την άτυπη επιτροπή, η οποία συστήθηκε με σκοπό τη βοήθεια ανεύρεσης λύσης του στεγαστικού προβλήματος της ΕΠΑ.Σ Ηράκλειου, στην οποία συμμετείχε κατέθεσε αίτημα (Α.Π. 2064/3-6-2011) για στέγαση της ΕΠΑ.Σ σε χώρους του Πανεπιστημίου Ηρακλείου επί της Λεωφόρου Κνωσσού. Το αίτημα κατατέθηκε στην Πρυτανεία του Πανεπιστημίου και κοινοποιήθηκε στον Περιφερειάρχη Κρήτης, στον Περιφερειακό διευθυντή Εκπαίδευσης, στον Αντιδήμαρχο Παιδείας και στον Διευθυντή Δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης.
Θεωρούμε ότι το αίτημα αυτό είναι υλοποιήσιμο και αποτελεί μια λύση του σημερινού προβλήματος της Επαγγελματικής Εκπαίδευσης.
Εναλλακτική λύση στο πρόβλημα θα μπορούσε να είναι η ανακατανομή των σχολείων της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης στο Δήμο Ηρακλείου. Λύση η οποία μπορεί να φέρει εκπλήξεις που θα επηρεάσουν τις υπάρχουσες ανάγκες της σχολικής στέγης.

Ευχαριστούμε για τη στήριξη σας.


ΓΙΑ ΤΟ Δ.Σ


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου