Ζητούν εφεδρεία σε όλο το Δημόσιο -
Περικοπή των μισών συμβασιούχων και επέκταση του μέτρου για έμμεσες απολύσεις
ΡΕΠΟΡΤΑΖ ΕΙΡΗΝΗ ΧΡΥΣΩΛΟΡΑ
Απολύσεις συμβασιούχων - ακόμα και αορίστου χρόνου - σε όλους τους φορείς του Δημοσίου, περιλαμβανομένων και των εκπαιδευτικών, ζητά η τρόικα, σύμφωνα με το έγγραφο που έστειλε ο γενικός γραμματέας του υπουργείου Οικονομικών Ηλίας Πεντάζος. Οπως επισημαίνεται, στόχος είναι επιτευχθεί η εξοικονόμηση δαπανών που προβλέπεται στο Μεσοπρόθεσμο Πρόγραμμα.
Συγκεκριμένα, στο Μεσοπρόθεσμο προβλέπεται μείωση των συμβασιούχων κατά 50% το 2011 και 10% κάθε επόμενο έτος. Στόχος να εξοικονομηθούν 245 εκατ. ευρώ φέτος, 35 εκατ. το 2012, 28 εκατ. το 2013 και από 21 εκατ. το 2014 και 2015 (σύνολο 350 εκατ. στην πενταετία). Μάλιστα, σχετική πρόβλεψη έχει νομοθετηθεί και στο πλαίσιο του εφαρμοστικού νόμου του Μεσοπρόθεσμου.
Εξάλλου, η τρόικα στο έγγραφό της αναφέρεται χωριστά στην εφεδρεία, ζητώντας να εκδοθούν τα απαραίτητα προεδρικά διατάγματα και υπουργικές αποφάσεις, να επεκταθεί το σχήμα σε όλους τους υπαλλήλους της γενικής κυβέρνησης και να σταλούν επιστολές στους υπαλλήλους που θα υπαχθούν στο καθεστώς εφεδρείας.
Με άλλα λόγια, ζητά να εφαρμοσθεί άμεσα το επώδυνο αυτό μέτρο, για το οποίο η κυβέρνηση έχει δεσμευθεί στο Μεσοπρόθεσμο Πρόγραμμα, αλλά όπως θεωρεί η τρόικα δεν έχει προχωρήσει αποφασιστικά στην εφαρμογή του.
Στον εφαρμοστικό νόμο του Μεσοπρόθεσμου προβλέπεται ότι στο εξής το πλεονάζον προσωπικό των ΝΠΙΔ εντάσσεται σε πίνακες κατάταξης που καταρτίζονται από το ΑΣΕΠ με βάση αντικειμενικά και αξιοκρατικά κριτήρια τα οποία καθορίζονται με προεδρικό διάταγμα. Το προσωπικό που θα ενταχθεί σε αυτούς τους πίνακες θα αμείβεται για 12 μήνες με το 60% του βασικού μισθού του. Προβλέπεται ότι οι υπάλληλοι αυτοί θα μπορούν στη συνέχεια να καλύψουν σε ποσοστό 10% προκηρύξεις θέσεων τακτικού προσωπικού, σε ποσοστό 30% προκηρύξεις ορισμένου χρόνου και θα προηγούνται για μερική απασχόληση.
ΟΙ ΦΟΡΕΙΣ. Μέχρι στιγμής, έχει εκδοθεί το ΠΔ για τον καθορισμό των κριτηρίων κατάταξης στους πίνακες της εφεδρείας και έχει ζητηθεί με εγκύκλιο του γενικού γραμματέα ΔΕΚΟ κ. Γιώργου Κυριακού από 151 φορείς (εκ των οποίων ισχύουν, όμως, τελικά, μόνο οι 120) να αποστείλουν ώς τις 26 Σεπτεμβρίου καταλόγους με το πλεονάζον προσωπικό το οποίο να αντιστοιχεί σε τουλάχιστον 10% του συνόλου. Δηλαδή, από τους περίπου 30.000 υπαλλήλους τους να ξεκινήσει η ένταξη στην εφεδρεία των πρώτων 3.000. Θα ακολουθήσει νέο κύμα ΔΕΚΟ στις οποίες θα περιλαμβάνονται και οι μεγάλες, όπως η ΔΕΗ, που απασχολούν συνολικά 200.000 εργαζόμενους.
Στόχος της κυβέρνησης, όπως τα είχε σχεδιάσει μέχρι την περασμένη εβδομάδα, ήταν να οδηγηθούν σε εφεδρεία σε πρώτη φάση 14.000 υπάλληλοι και μετά το 2012 να φτάσουν τους 20.000. Προφανώς, όμως, όπως αναφέρουν πηγές του υπουργείου Οικονομικών, αυτό τώρα δεν επαρκεί. Ετσι, η τρόικα ζητά περισσότερες και πιο άμεσες απολύσεις.
ΤΑ ΝΕΑ, 19/9/201
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου